Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Sektörel Eğitim Programı (SEP) Koordinatörlüğü ve Kibar Holding grup şirketlerinden Assan Hanil'in Kariyer Eğitimi faaliyetleri kapsamında 28 Şubat 2018 Çarşamba günü Bursa Teknik Üniversitesi Mimar Sinan Yerleşkesi Yeşil Salon'da “KİBAR’DA KARİYER” başlıklı seminer gerçekleştirildi.
Seminere Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinin Elektrik-Elektronik, Mekatronik, Makine, Metalürji-Malzeme ve Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencileri ve ilgili bölümlerin öğretim üyeleri katıldı. Seminer boyunca Kibar Holding ve Assan Hanil’deki ilgili yöneticiler yaptıkları sunumlarla otomotiv sektörü, Assan Hanil’in yeni mezun olacak mühendislerden beklentileri ve K-Team Uzun Dönem Staj Programı hakkında bilgiler verdi. Seminerin açılış konuşmasını Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurettin Acır yaptı. Prof.Dr. Nurettin ACIR, " Sektör ve üniversite ortaklığında uygulanan yenilikçi mühendislik eğitiminde, ön plana çıkan yaklaşımların başında endüstri ile ortak eğitim programları tasarlayarak, lisans eğitiminin bir kısmının endüstride sürdürülmesinin sağlanmasıdır. Bu programlarda, mühendis adaylarının, üniversitede aldıkları bilgilerin endüstride ne şekilde uygulandığını, bu uygulamalarda direkt görev alarak deneyimlemeleri sağlanmaktadır. Bu deneyim sayesinde profesyonel çalışma hayatında hem mesleki hem de sosyal iletişim kapsamında sahip olunması gereken becerilerin belirlemesi ve buna bağlı olarak da her mühendis adayının tespit ettiği eksik yönleri giderecek önlemleri almak için inisiyatif kullanması teşvik edilmektedir. Ayrıca endüstride geçirilen dönem boyunca öğrencinin tespit ettiği ya da öğrencileri izleyen akademisyenler ve endüstri danışmanları tarafından tespit edilen eksikliklerin üniversitede uygulanan mühendislik müfredatına geri beslenerek geliştirilmesinin sağlanması da elde edilen/edilebilecek diğer önemli katma değer olarak nitelendirilmiştir. Ayrıca, sektörden aldığı geri beslemeye uygun olarak, mezun olacağı yarıyılda tamamlayıcı teknik seçmeli dersler alabileceği ve mezuniyet projesini de ortak eğitimin gerçekleştirildiği firmadan bir problemin çözümü üzerine yapabileceği değerlendirilmektedir. Bu şekilde sektöre, çalışacağı alanı önceden tanıyan ve özgüveni yüksek mühendislerin gönderilmesi sağlanmış olacaktır." dedi.
Yeni Mezun Mühendislerden Beklenen En Önemli Üç Beceri
Seminerde teknik bilgiden çok iletişim ve problem çözme gibi becerilerin yeni mezun mühendislerde aranan özellikler olduğunu işaret eden Assan Hanil Bursa Tesis Müdürü Numan Karamızrak, “Mühendis istihdam eden şirketlerin yeni mezunlardan bekleyip de en az tatmin olduğu beceriler, takım çalışması, iletişim ve problem çözme oluyor. Teknik bilgi ise ilk üçte değil; çünkü bir çalışanın teknik bilgisini kullanabilmesi için önce bu bilgilerini doğru ve etkin kullanabileceği ortamı hazırlaması gerekir. İyi bir takım olamamış, iletişimleri kötü bir grup insanın çok önemli bir projeyi tamamlaması veya büyük bir problemi çözmesi beklenemez” dedi.
Üniversite Sanayi İş Birliği İle Yapılan Projelerde Çalışan Genç Mühendisler Hızla İş Bulabiliyor
Öte yandan geleceğin mühendis adaylarının iş bulmalarında üniversite sanayi iş birliklerini de önemine dikkat çeken Numan Karamızrak, “Üniversitede okurken, sanayi iş birliği ile yapılan projelere katılın. Bunlar sayesinde sizler sanayiyi, sanayi de sizleri tanıyacaktır. Assan Hanil olarak bu kapsamda üç üniversite ile yakın çalışmalar yapıyoruz. Örneğin, Ar-Ge ve metot mühendislerimizle birlikte üniversitelerle ortak projeler yürütüyoruz. Bu projelerde yer alan genç arkadaşlarımız daha sonra Assan Hanil Ailesi’nde veya otomotiv sektöründe kolaylıkla iş bulabiliyor ve kariyer hedeflerini gerçekleştirebiliyor” dedi.
Seminerde Kibar Holding’in genç yetenekler için hazırlamış olduğu K-Team projesi hakkında da bilgiler veren yöneticilerden biri olan Numan Karamızrak, öğrencilere tavsiyelerde bulundu, ‘’Cesur olun; fikirlerinizi açıklamaktan çekinmeyin. Meraklı olun, inceleyin, araştırın. Özellikle, yapılan uluslararası ve ulusal çalışmaları inceleyin. Bunun için İngilizcenizi mutlaka iyi bir seviyeye getirin. Yanlış yapmaktan korkmayın, bunlardan ders almayı öğrenin.’’