BTÜ’de Dijitalleşen Dünyada Mühendislik Eğitimi Çalıştayı
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mimar Sinan Yerleşkesi’nde sektörden ve akademik çevreden konuşmacıların katılımlarıyla “Dijitalleşen Dünyada Mühendislik Eğitimi” çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştayda endüstrinin mühendislere yönelik beklentileri ve bu beklentilere cevap verebilecek mühendisler yetiştirmeye yönelik eğitim metotları ve çözümler masaya yatırıldı.
Çalıştay açılış konuşmasını gerçekleştiren BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, “Türkiye Cumhuriyetinin bulunduğu topraklar çok mücadele isteyen topraklar. Geçmişin birikimlerini kullanan ve geleceğe hızla adapte olabilen bir toplum olma yolunda ilerlemeliyiz. Bu aşamada üniversite-sanayi işbirliği önem arz etmekle birlikte öğrencilerin de bilgiyi talep etmesi ve gelişime açık olması gerekiyor çünkü bizler bilimi öğrenciler üzerinden geliştiriyoruz. Tüm bu unsurlar bir araya geldiğinde sonuca yaklaşmış olacağız.” diye konuştu.
Çalıştayla sektörün mühendislerden beklentilerini ortaya koymayı ve buna yönelik geliştirilebilecek eğitim yöntemlerini değerlendirmeyi amaçladıklarını ifade eden BTÜ Rektör Yardımcısı Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Acır, “Yeni pazarlar ve daha fazla üretim kaygısıyla yüksek teknoloji ürünlerine odaklanmayı unutuyoruz. Oysa kişi başına düşen milli geliri artırmanın yolu yüksek teknoloji ürünleri üretmekten geçiyor. Yerli üretim, savunma sanayi, havacılık sanayi diyoruz. Tüm bu alanların temel bileşeni mühendislik. Bu aşamada yetkinlik sorgulanıyor ve dolayısıyla eğitim devreye giriyor. Eğitimle ilgili literatürde çok fazla yöntem mevcut. Fakat biz BTÜ olarak öncelik sırasına göre ülkemizin, Bursa’nın ve kentteki sanayiinin öncelikler dizisini belirledik ve buna uygun olarak Sektörel Eğitim Programını (SEP) geliştirdik. Bu programla öğrencilere, okulda öğrendiği temel akademik bilgileri ve kavramları sahada tanıma ve uygulama fırsatı sunuyoruz.” dedi.
Endüstri Mühendislerden Ne Bekliyor?
Dünyadaki ekonomik ve politik belirsizliklerin beklentileri değiştirdiğini ifade eden TOFAŞ Akademi Teknoloji Danışmanı Dr. İsmail Durgun, “Değişen dünya dengeleri şirketleri sürekli yenilenmeye mecbur kılıyor. Bu aşamada şirketler için inovatif yani satabilecekleri teknoloji ürünlerini geliştirecek elemanlar önem kazanıyor. Şirketler bunu mühendislerle sağlıyor dolayısıyla temel mühendislik bilgilerinin yanında, problem çözme, sorgulama, analiz etme, bilgiye ulaşabilme, kendini iyi ifade edebilme, yabancı dil hakimiyeti, takım çalışmasına yatkınlık mühendislerde aranan nitelikler. İşe alım sürecinde adayların yeteneklerinin farkında olması ve kendilerine güvenmesi de çok önemli.” şeklinde konuştu.
BTÜ Yetkin Mühendisler Yetiştiriyor!
BTÜ’nün yetkin mühendisler yetiştirdiğini vurgulayan ASSAN HANİL Otomotiv AŞ İnsan Kaynakları Uzmanı Özge Çakır, “Kibar Grup olarak Bursa üniversitelerinde yeterince bilinmiyoruz. BTÜ sanayi ile etkileşim konusunda gerçekten çok başarılı ve gerçekten yetkin mühendisler yetiştirdiğinin farkındayız. Buna binaen önümüzdeki dönemde BTÜ ile daha yakın temasta bulunup ortak çalışmalar yürütmek isteriz.” dedi. Kibar Holding bünyesinde yürüttükleri K-Team projesinden bahseden Çakır, “Gerçek Kariyer Gerçek Stajla başlar mottosuyla yürüttüğümüz K-TEAM projesiyle öğrencilerin sektörü tanımasını, biz sektör temsilcilerinin de adayları tanımasını hedefledik. Adaylar başvuru, kişilik envanteri, değerlendirme merkezi, video mülakat, ilgili departmanla mülakat süreçlerinden sonra staja başlıyorlar. Bu sayede onlara gerçek iş deneyimi, mentor uygulamaları, profesyonel hayata hazırlık, ödüllü proje çalışmaları ve Kibar Grupta kariyer imkanı sunuyoruz.” dedi.
Kocaeli ve Bursa'daki üç farklı lokasyonda bulunan tesislerinde yolcu ve sürücü koltukları, ön ve arka tamponlar, kapı panelleri, ön kumanda panelleri, tavan ve halı kaplamaları gibi parçaların üretimini gerçekleştirdiklerini aktaran ASSAN HANİL Otomotiv AŞ ArGe Direktörü Erman Arkın ,”Sıkı bir rekabet ortamında daha iyisini üretmek için çalışıyoruz. Bu nedenle mühendislik eğitiminde teknik uzmanlıkların belirlenmesi, firma ihtiyaçlarının anlaşılması, endüstride üniversite dönemi ve ortak projeler gerçekleştirilmesi beklentilerimiz arasında.” diye konuştu
Akademik camiadan önemli isimlerin mühendislik eğitim metotlarını değerlendirdiği çalıştayın devamında Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Derviş Karaboğa, Yapay Zeka, Yapay Arı Kolonisi ve Mühendislik Uygulamaları, Yaşar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cüneyt Güzeliş Mühendislik Eğitiminde projeye Dayalı Öğrenim ve İş Yeri Öğrenimi, MEF Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Fevzi Ünal da Flipped Learning-Tersine Öğrenme Uygulamaları konulu sunumlarını gerçekleştirdi